Optimal udnyttelse af naturlig fytaseaktivitet i foderkorn
Formålet er at reducere fosforoverskuddet fra økologisk svine- og fjerkræproduktion, og derved opnå en mere afbalanceret gødning, som kan tilbageføres markerne, og som kan bidrage til højere udbytter.
I dette treårige projekt undersøger SEGES Økologi Innovation, om man kan optimere foderkorns naturlige fytaseindhold og derved reducere fosforoverskuddet fra økologisk svine- og fjerkræproduktion.
Fytase er et naturligt forekommende enzym i korn og den største fytaseaktivitet findes i rug og den mindste i havre.
Invitation fra landbrugsinfo
Artikel i magasinet svin, marts 2020
Videoer publiceret på SEGES tv og på opslag på Facebookgruppen SEGES Økologi
Der er i 2020 gennemført tre forsøg med både vårsæd og vintersæd, hvor der i de høstede prøver er analyseret for indhold af P og fytase. I forsøgene med vårsæden indgik vårhvede, vårtritical, vårrug og en blanding af vårhvedesorter.
Præsentation fra følgegruppemøde afholdt den 11. december 2020 via MS Teams.
Link til forsøgsplaner og resultater. Optimal udnyttelse af naturlig fytaseaktivitet i foderkorn
Fremvisning af sortsforsøg på markvandring d. 22. juni 2020 på Lolland.
Uddrag fra Oversigten over Landsforsøgene 2020 s. 255-260.
Der er naturlig fytase i rug, tritikale, hvede og byg, som har betydelig effekt på fosforfordøjeligheden indenfor den aktuelle kornart i ikke varmebehandlet foder. Kornfytase har kun begrænset effekt på andre fodermidler.
Video publiseret på Seges.tv den 18. december 2020
I et treårigt projekt undersøger SEGES Økologi Innovation foderkorns naturlige fytaseindhold og mulighederne for at optimere det. Både i 2019 og 2020 har vår- og vinterrugen vist sig at ligge forrest i feltet.